Магията на Българската кухня


Българската кухня е призната за една от най-хубавите кухни в Европа. Тя е комбинация от пренасяни през вековете традиции, повлияни малко от изтока, млако от новооткрити продукти и подправки, малко от климатичните условия.
На всяка традиционна българска трапеза присъстват Шопската салата, Шкембе чорбата, кюфтета или кебабчета, лютеница, баница и задължително кисело мляко.
Още редица гозби, предястия и десерти се крият в оригинланото българско меню, любимо и на наши и на чужди. Така до най-известната сред чужденците Шопска салата (салата от домати, краставици, лук, шушки и бяло сирене), може да сложим популярните Овчарска салата, Салата Снежанка (от цедено кисело мляко, краставички, орехи и чесън). Ще продължим менюто с традиционните чушки бюрек (панирани пълнени чушки с яйца и сирене) и Сирене по Шопски (запечено бяло сирене с яйца, лук и люта чушка, обикновено в гювече). Кухнята предлага голямо разноообразие от безместни и постни манджи за вегетартианците и хората на пости.
Най-известната българска супа е Боб Чорбата, след нея се подреждат Шкембе чорбата, Пилешката супа, Супа от леща и предпочитаната от всички през лятните месеци студена супа – Таратор (разредено кисело мляко с настъргани краставици, копър, чесън, сол и малко олио). Българите са месочден народ и в повечето супи и готвени ястия се съдържа месо (било пилешко, свинско, телешко или заешко). Шкембе чорбата е доказан метод срещу махмурлук – това ободряваща и хранителна супа, присъстваща в менюто на повечето хора, извършващи тежък физически труд или обичащи да си пийват.
За основно обикновено се сервират ястия, базирани на пилешкото или свинското месо. Телешкото месо също е обичано, но е по-скъпо и по-трудно може да се намери качествено такова. В ресторантите едни от най-скъпите специалитети са с основа телешкото. Месото, приготвено на скара е известно по всички крайща на България, че и извън нея. Всеки чужденец е запленен от неповторимия вкус на българските кебабчета и кюфтета (кайма от свинско и телешко месо, забъркана с различни подправки, лук, хляб, яйце и други).
Гювечето и Кавърмата са едно времешни традиционни български специалитети, уважавани и до днес. Особено популярни сред чужденците са по време на зимния сезон, при посещенията им по планинските ни курорти и тамошни механи.
Често на българската трапеза присъстват мезета от изсушено месо като луканка и пастърма. А домашната баница с точени кори и бяло сирене – предпочитана закуска от българи и чужденци.
Към десертите силно разпространени са палачинките, сладоледа, торта Гараш и повлияните от изтока – толумби и баклава. Уникалното за нашите ширини кисело мляко се използва към редица ястия. Например с баница, като айран (разредено с вода кисело мляко) или цедено кисело мляко с мед и орехи (като десерт). Специфичната бактерия заквасваща прясното мляко е типично българска, носи българско име и предствлява широк интерес за останалите нации. Обикновено от краве мляко, кисело мляко се произвежда и от биволско и овче мляко. Тяхна цена е относително по-висока, а продуктът се смята за деликатес. Към деликатесите за българите и недопустимо кулинарно присъствие за западния свят причисляваме и агнешките главички, свинската пача, пилешките сърчица и дробчета, шкембето и някои други месни дреболии.

В София има много приветливи механи с талантливи готвачи и най-вече – привързани към българското и българската кухня. Ресторант-механа Магията на Чергите гарантира пред своите клиенти уникалния старовремски вкус на българските гозби и мезета. За тази цел се използват изцяло натурални продукти, проверени и подбрани български рецепти и готвач, чувстващ се най-вече българин в кухнята на заведението. Опитайте истинския и леко позабравен вкус на българската кухня. Тя винаги ще ни кара да се чувстваме горди, без забележки и разочарования.